Welk materiaal kies ik voor mijn keukenblad?

Welk materiaal kies ik voor mijn keukenblad of kookeiland? Een keukenblad [of werkblad] bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je keuken. Maar uitstraling is niet het enige criterium voor het kiezen van het juiste materiaal; een keukenblad wordt natuurlijk ook gebruikt om b.v. een stuk fruit op te snijden. En ieder materiaal of steensoort heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Daarom zetten wij alle plus- en minpunten van de meest voorkomende materialen voor keukenbladen even op een rijtje!

Granieten keukenblad of kookeiland

Een van de meest gebruikte steensoorten voor werkbladen is natuurlijk graniet. Dit is niet voor niets: graniet is een 100% natuurproduct, dit betekent dat ieder werkblad van graniet uniek is. Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van miljoenen jaren, keihard en daardoor kras- en zuurbestendig. Zuren zoals azijn, citroenzuur of sinaasappelsap kunnen gewoon worden gebruikt in je keuken. Voor het snijden van vlees of groenten word wel geadviseerd om een snijplank te gebruiken.

Een werkblad van 100% graniet heeft echter ook een paar kleine nadelen. Zo is het materiaal iets poreus, waardoor vocht eventueel in het aanrechtblad kan dringen. Dat heeft tot gevolg dat het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd kan raken. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof kan blijvende schade aanrichten. Ook kan graniet als gevolg van het gebruik matter worden. Een aanrechtblad van graniet vraagt dan ook om regelmatig onderhoud.

Plus- en minpunten
+ Duurzaam: hard en weinig poreus
+ Kras- en zuurbestendig
+ Mooie natuurlijke uitstraling
+ Hittebestendig en stootvast
+ 100% natuurproduct
+ Uniek

Onbehandeld niet olie- of vetbestendig

Marmer keukenblad

Vanwege zijn prachtige, bijna transparante lichtval en vastheid is marmer zeer gewild als materiaal voor werkbladen. Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje). Marmer heeft een luxe, unieke en exclusieve uitstraling: geen blad ziet er dan ook hetzelfde uit. Marmer wordt vaak puur gekozen om esthetische redenen en iets minder om praktische redenen.

Een werkblad van 100% natuurlijk marmer heeft zeker wat nadelen. Zo is het materiaal poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel, bijtende vloeistof en vooral zuren kunnen blijvende schade aanrichten. Dat heeft tot gevolg dat een aanrechtblad van marmer onherstelbaar beschadigd kan raken.

Plus- en minpunten
+ Zeer luxe uitstraling
+ Uniek
+ Redelijke krasbestendigheid
+ 100% natuurproduct

Zuurgevoelig
Poreuzer dan bijv. graniet
Niet vlekbestendig

Welk materiaal kies ik voor mijn keukenblad? Marmer keukenblad | Ariës Natuursteen, Gelderland

[Soft] Kwartsiet keukenblad

[Soft]kwartsiet wordt vaak vergeleken met marmer vanwege zijn algehele uiterlijk; de eigenschappen van gepolijst [soft] kwartsiet zijn echter superieur aan die van marmer. Deze eigenschappen betekenen dat bij de materiaalkeuze voor een keukenblad, kwartsiet een goed alternatief voor marmer is.

Een werkblad van 100% natuurlijk soft]kwartsiet heeft ook wat kleine nadelen. Zo is op bepaalde plekken het materiaal licht poreus, waardoor vocht in het aanrechtblad kan dringen. Een agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof kan ook hier eventueel schade aanrichten. Het voordeel van een gepolijst oppervlak van [soft]kwartsiet is wel dat het iets minder gevoelig is voor intrekken van olie- en vet.

Plus- en minpunten
+ Duurzaam: hard en licht poreus
+ Mooie natuurlijke uitstraling
+ Redelijke krasbestendigheid
+ Kleurvast
+ 100% natuurproduct
+ Uniek

Licht zuurgevoelig
Onbehandeld niet olie- of vetbestendig

Belgisch hardsteen keukenblad

Belgisch hardsteen [met een levensgeschiedenis van 345 miljoen jaar] geeft een prachtige uitstraling aan je keuken, of je nu de voorkeur hebt voor een hedendaagse, klassieke of landelijke stijl. Dit is dan ook één van de meest gekozen materialen voor werkbladen. Het materiaal valt op door zijn tijdloosheid, stevigheid, elegantie, verfijning en authenticiteit.

Hardsteen is wel iets minder hard dan graniet, waardoor de steen sneller krast en vlekt. Eventueel ontstane vlekken, evenals kleine krasjes, zullen slechts oppervlakkig zijn.

Plus- en minpunten
+ Vlekken blijven oppervlakkig
+ Mooie natuurlijke uitstraling
+ 100% natuurproduct
+ Uniek
+ Duurzaam: vrij hard en weinig poreus

Niet zuurbestendig
Niet kleurvast
Matige krasbestendigheid

Belgisch hardsteen keukenblad | Ariës Natuursteen, Gelderland

Keramiek keukenblad

Keramiek is een materiaal dat wordt gemaakt van klei of leem. De grondstof wordt op hoge temperatuur gebakken en is keihard. Het is een ‘man made’ materiaal en vindt haar oorsprong in landen als Italië en Spanje. Keramiek van Dekton, Neolith, Laminam of Marazzi wordt steeds vaker als alternatief voor natuursteen ingezet. Door middel van een printtechniek wordt keramiek voorzien van elk gewenst design. Dus ieder type natuursteen is te kopiëren.

Aanrechtbladen van keramiek zijn redelijk eenvoudig schoon te maken, omdat etensresten en ander vuil het materiaal niet kan binnendringen, dus het zorgt voor een goede hygiëne. In de meeste gevallen is alleen een vochtige doek voldoende voor het reinigen. Vlekken veroorzaakt door voedsel en algemeen gebruikte stoffen in keukens (bijv. citroensap, azijn, olijfolie, wijn en koffie) zijn gemakkelijk te verwijderen. Keramiek is makkelijk schoon te houden met een zacht huishoudelijk schoonmaakmiddel. Kalkplekken zijn te verhelpen met natuurazijn.

Het is echter belangrijk dat je nooit schuurmiddelen of chemische producten gebruikt op een keramisch blad! Deze kunnen het oppervlakte van het blad toch aantasten. Keramiek is redelijk bestand tegen krassen, maar het is altijd mogelijk dat scherpe voorwerpen toch schade kunnen veroorzaken aan en op het werkblad. Het advies is dus om altijd een snijplank te gebruiken.

Plus- en minpunten
+ Keihard en slijtvast
+ Vlek- en zuurbestendig
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Gegarandeerd kleurvast en UV-bestendig
+ Bestand tegen hitte

Geen 100% natuurlijk product
Niet uniek

Mineraalcomposiet keukenblad

Mineraalcomposiet wordt samengesteld uit kwartsgranulaten, harsen en kleurpigmenten. Dit samen zorgt er voor dat er een uiterst hard en bestendig materiaal ontstaat. Mineraalcomposiet van Silestone, Caesarstone of Diresco is een perfect materiaal voor keukenwerkbladen. Een aanrechtblad van composiet is samengesteld uit diverse materialen en dus niet een 100% natuurlijk product. Het heeft daarentegen wel een natuurlijke en luxe uitstraling, omdat het er wel uitziet als een natuurproduct.

Composiet keukenbladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren en designs te verkrijgen. Een nadeel van composiet is dat het hittegevoelig is. Er kunnen verkleuringen optreden op het blad als je er een hete pan op zet. Daarnaast kunnen er breuken ontstaan door thermoshock wanneer de hitte het blad te snel opwarmt. Ook bestaat er een kleine kans dat er vlekken in het blad trekken, als er bijvoorbeeld bijtende of kleurende middelen op het blad terecht komen, zeker als het blad een lichte kleur heeft.

Plus- en minpunten
+ Redelijk vlek- en zuurbestendig
+ Vloeistofdicht
+ Maatvast
+ Schokbestendig
+ Krasvrij
+ Onderhoudsvriendelijk

Geen 100% natuurlijk product
Hittegevoelig

Welk materiaal kies ik voor mijn keukenblad? Toch nog vragen over de juiste keuze van het materiaal voor je werkblad? Neem dan hier contact met ons op om een afspraak te maken.