Hardstenen afbouwelementen uitgelegd!
Hardstenen afbouwelementen uitgelegd: hardstenen afbouwelementen of gevelelementen zijn de onderdelen van een gevel die vaak een functionele, maar soms ook alleen maar een decoratieve waarde hebben. Met andere woorden het zijn vaak de in het oog springende delen van een gevel. We hebben het dan onder andere over dorpels, neuten, muurafdekkers, borstwering en sluitstenen. Door het gebruik van Belgisch hardsteen in deze elementen, krijgt het huis een exclusieve uitstraling, maar het materiaal is ook nog eens heel duurzaam.
Hardstenen afbouwelementen uitgelegd in dit blog:
Spekbanden of speklaag
Een spekband of speklaag is een gevelband dit zorgt voor een afwisseling in het bakstenen metselwerk. De spekband is van een andere kleur dan het metselwerk en heeft vaak een lichtere tint. Men kiest er vaak voor om de raamdorpels door te zetten in een spekband met dezelfde kleur en textuur, waardoor er decoratieve lijnen in de gevel ontstaan. Vaak is een spekband van natuursteen, zoals Belgisch hardsteen gemaakt. Hardsteen weerstaat elke weersomstandigheid en is vrijwel onderhoudsvrij.
Spekbanden worden niet alleen uit esthetische overwegingen toegepast, de dragende gevelbanden zijn ook dragers van het erboven liggende metselwerk [metselwerkopvang].
Raamdorpels
Een raamdorpel wordt ook een waterslag of een vensterdorpel genoemd. Een raamdorpel is een lekdorpel die toegepast wordt bij de onderdorpel van een buitenkozijn.
De raamdorpel draagt er zorg voor dat:
– water dat van het kozijn af loopt buiten het muurvlak wordt afgevoerd (door het waterhol)
– opspattend water op de raamdorpel niet tegen de ruit terugspat (door de schuine ligging)
– via de klik (waterkering) wordt het opspattende water belemmerd via de onderzijde van het raamkozijn en eventueel via de dagkant van de raamopening de muur in te gaan.
Massieve natuursteen of hardsteen deurdorpels en raamdorpels geven de woning een degelijke uitstraling. Deze natuursteen dorpels hebben verder als voordeel dat ze zeer slijtvast zijn. Ze kunnen op elke gewenste maat worden geleverd. Hoe dikker u ze kiest hoe ‘deftiger’ de uitstraling wordt.
Neuten
Een neut is het onderste gedeelte van de stijlen van een houten deur- of raamkozijn, die in natuursteen wordt uitgevoerd. Een neut voorkomt dat vocht in de houten stijlen optrekt, opdat ze niet gaan rotten. Neuten worden vaak samen met een natuur- of kunststenen dorpel uitgevoerd. De neut heeft dezelfde stijl als het de kozijn.
Deuromlijsting
Een deuromlijsting is een soort van ‘lijst’ rondom een deur of ingang. Een deuromlijsting bestaat uit de verticale delen, oftewel pilasters (een soort halfzuilen), het horizontale gedeelte, de bovendorpel én een deurdorpel.
Dorpels en pilasters vormen samen een geheel en zijn uit één soort materiaal gemaakt, het is meestal gemaakt van Belgisch hardsteen of Franse kalksteen. Vaak ziet u deuromlijstingen bij oude panden, maar ook bij de moderne bouw is het een waardevolle toevoeging aan de gevel van het pand.
Muurafdekkers en poerafdekkers
Een muurafdekker beschermt de muur tegen weersinvloeden en beschadiging. Door te kiezen voor natuurstenen dorpels of deuromlijstingen in dezelfde natuursteen, creëert u meteen een mooi geheel.
Poeren zijn gemetselde kolommen die gebruikt worden bij erfafscheidingen als hekwerken en schuttingen. Een poerafdekker, ook wel paalmuts genoemd, geeft een poer een decoratieve afdekking én beschermt de kolom tegen weersinvloeden en beschadiging. Deze afdekker wordt meestal uit natuursteen vervaardigd als één mooi, massief blok. Er zijn verschillende ontwerpen natuursteen poerafdekkers mogelijk.
Borstwering
Een borstwering is het gedeelte van de buitenmuur dat zich tussen het maaiveld en de onderzijde van de raamdorpel bevindt. Vaak wordt een borstwering, gevelplint of trasraam gemetseld met een hardere steensoort en voorzien van een sterkere en donkere voeg. Ook natuursteen leent zich uitstekend voor het maken van een borstwering.
Sluitstenen
Sluitstenen worden gebruikt bij gemetselde bogen om accent te leggen in de boog. Vaak wordt gekozen voor een decoratief gehakte natuursteen. Allerlei variaties zijn denkbaar bij het verwerken van sluitstenen. Meestal zijn sluitstenen van Belgisch hardsteen gemaakt, maar ook andere soorten natuursteen zijn mogelijk.