Waarom is natuursteen duurzaam?
Waarom is natuursteen duurzaam? En waarom zou je vanuit dat oogpunt naar natuursteen moeten kijken?
De ecologische voetafdruk van bouwmaterialen is een actueel onderwerp, natuursteen is om verschillende redenen een milieuvriendelijk materiaal in de bouw. Veel consumenten of zelfs professionals, zijn zich niet bewust van het enorme verschil in de ecologische voetafdruk in het voordeel van natuursteen. Zeker in vergelijking met andere materialen die voor dezelfde doeleinden in de [af]bouw kunnen worden gebruikt, zoals composiet, keramiek, beton en zelfs hout.
Waarom is natuursteen duurzaam?
Het verminderen van de energievraag en de CO2-uitstoot is belangrijker dan ooit. En omdat de bouwsector een grote bijdrage levert aan de wereldwijde CO2-uitstoot en het energieverbruik, moeten bouwproducten een zo laag mogelijke milieu-impact hebben. Uit een Duits onderzoek van verschillende [af]bouwmaterialen wordt duidelijk dat natuursteen veel duurzamer is dan andere materialen.
Geen materiaal is duurzamer dan natuursteen
In de categorie van het aardopwarmingsvermogen (GWP) vertonen de productie en het gebruik van bekleding met natuursteen aanzienlijk lagere CO2-equivalenten dan de productie en het gebruik van andere bekledingsmaterialen. Met 10,9 kilogram CO2-equivalent wordt de laagste uitstoot toegeschreven aan het GWP van natuursteen.
Bij het onderzoeken van materiaal dat wordt gebruikt voor werkbladen en vloeren, bleek dat de equivalentiewaarden voor natuursteenplaten lager zijn in alle impactcategorieën in vergelijking met b.v. keramiek. Zo is de GWP van een natuursteenplaat ongeveer 74% lager dan die van het grootformaat keramiek.
Waarom is natuursteen duurzaam? De belangrijkste conclusie van dit deel van het onderzoek bevestigde dat inheemse natuursteen een koolstofarm afbouwmateriaal is in vergelijking met andere bouwmaterialen. De belangrijkste koolstofeffecten die verband houden met steen hebben betrekking op de verwerking van de steen, het transport van de steen naar de locatie en de hoeveelheid geproduceerd afval. De winning en verwerking van marmer en graniet is echter niet erg energie-intensief in vergelijking met de productieprocessen van andere materialen, zoals keramiek of composiet.
Is natuursteen dan de juiste keuze om uw CO2-voetafdruk te verkleinen?
De invloed van transport is een ander belangrijk aspect. Waar slechts 0,16 kilogram CO2-equivalent wordt geproduceerd met lokale natuursteen (100 km vrachtwagenvervoer), loopt dit op tot 3,2 kilogram CO2-equivalent bij transport binnen Europa (2000 km vrachtwagenvervoer) en 7,9 kilogram CO2-equivalent per vierkante meter vloer voor natuursteen uit China (18 600 km per schip, 150 km per vrachtwagen en 200 km spoorvervoer). Maar ook composieten, keramieken en andere afbouwmaterialen zullen vanaf verschillende afstanden worden getransporteerd naar de eindgebruiker. Let dus bij een milieubewuste keuze voor het gewenste [af]bouwmateriaal, niet alleen op de materiaalsoort zelf maar zeker ook op de afgelegde afstand van het transport.
Wat is een CO2-voetafdruk [of carbon footprint]?
Laten we, voordat we ontdekken hoe we de CO2-voetafdruk kunnen verkleinen, het concept begrijpen. Een carbon footprint is de totale hoeveelheid broeikasgassen die wordt gegenereerd door onze dagelijkse activiteiten. De term wordt gebruikt als een indicator om de milieuprestaties van een product of dienst die we gebruiken te evalueren. Als gevolg hiervan kunnen we vergelijken en begrijpen welke producten en diensten het beste zijn om het effect van de opwarming van de aarde te verminderen.
We hebben dus al geconstateerd dat natuursteen de minste ecologische voetafdruk produceert, in vergelijking met een groot aantal andere afbouwmaterialen. Toch is dit niet genoeg om te bewijzen of het materiaal de juiste keuze is of niet. Laten we dus dieper in de inzichten duiken.
Recyclen, hergebruiken, verminderen: manieren om de ecologische voetafdruk te verkleinen
Om de klimaatverandering te vertragen, leggen industrieën over de hele wereld de nadruk op het concept ‘recyclen, hergebruiken, verminderen’. De focus ligt op het verminderen van afval en recycling of hergebruik voor een ander doel. Tijdens het ontginnings- en fabricageproces produceert natuursteen een relatief minimale hoeveelheid afval. Ook verbruiken zandsteen en graniet tijdens het proces een zeer lage hoeveelheid energie in vergelijking met niet-natuurlijke materialen.
Natuurstenen werkbladen b.v. zijn langer bruikbaar dan hun ontwerplevensduur. Aan het einde van zijn bruikbare levenscyclus zijn er verschillende manieren waarop natuursteen kan worden gerecycled. In het geval dat een object moet worden gesloopt, kan natuursteen worden teruggewonnen voor gebruik in een andere hoedanigheid. Als natuursteen niet geschikt is voor hergebruik, kan deze worden gescheiden van andere soorten afval en kan worden vermalen om vervolgens te worden gebruikt in b.v. wegen en terreinen.
Hoe recycling helpt bij het verminderen van de CO2-voetafdruk?
Je vraagt zich misschien af hoe dit alles helpt bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Recycling helpt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en vermindert op zijn beurt het energieverbruik. In een bouwproject kan er bijvoorbeeld gerecycled graniet worden gebruikt, dit zal natuurlijk de vraag naar nieuw graniet verminderen waar anders energie zou worden verbruikt en broeikasgassen zou worden uitstoten.
Waarom is natuursteen duurzaam?
Dit alles in ogenschouw nemend is het duidelijk dat natuursteen veel duurzamer is dan ander [af]bouwmaterialen! Er kan dan ook nog worden gelet op de winninglocatie om de carbon footprint nog kleiner te maken.